کاهش قیمت سکه به دلیل ریزش دلار
- دوشنبه, دی ۳۰, ۱۳۹۲, ۸:۳۴
- ارز،طلا و سکه, نوار تصاویر, ویژه, گالری عکس
- 891 views
- ثبت نظر
طی هفته گذشته میلادی، بهای جهانی طلا با ایجاد یک نمودار U شکل، از قیمت ۱۲۵۳ دلار به تدریج رو به کاهش گذاشت تا در کمترین بها به ۱۲۴۱ دلار برسد و مجددا با طی مسیر صعودی در پایان معاملات روز جمعه، بهای ۱۲۵۵ دلار را ثبت کند.
دنیای اقنصاد: به این ترتیب طلا در معاملات روز جمعه با ۱۳ دلار افزایش به نسبت روز قبل از آن، رقم ۱۲۵۵ دلار را به ثبت رساند. این صعود طلایی در پی ارائه آمارهای ناامید کننده از اقتصاد آمریکا در پایان هفته گذشته در کنار اظهارنظر اخیر رئیس فدرال رزرو این کشور مبنی بر نگرانی وی از ناپایداری اوضاع اقتصادی و بیکاری بلندمدت- که موجب شد سرمایهگذاران به ادامه روند تسهیل پولی توسط بانک مرکزی آمریکا امیدوار شوند- به وقوع پیوست.
با وجود اینکه اونس طلا چنین افزایشی را تجربه کرده بود، روز شنبه گذشته بازارهای سکه داخلی کاهش قیمت گرفتند. در این روز از بهای سکه تمام بهار طرح جدید ۶۰۰۰ تومان کاسته شد. روز شنبه البته دلار بازار آزاد هم کاهش قیمت داشت به طوری که در صبح این روز بهای دلار ۲۹۵۵ تومان بود که کاهش اندکی را به نسبت پنجشنبه گذشته نشان میداد اما به تدریج از بهای دلار کاسته شد تا جایی که به ۲۹۲۰ تومان هم رسید. این رقمی بود که برای اولین بار پس از اولین توافق تاریخی ایران با ۱+۵ (در تاریخ ۴ آذر که قیمت دلار به ۲۸۸۰ تومان هم رسید) به ثبت میرسید. پیش از آن در کمترین قیمت در تاریخ ۱۲ آذر ماه قیمت دلار در بازار آزاد به ۲۹۳۰ تومان رسیده بود.
از دلایل کاهش چشمگیر بهای دلار در روز شنبه که موجب شد بهرغم صعود ۱۳ دلاری بهای طلا در بازارهای بینالمللی، سکه نقدی حتی با کاهش قیمت مواجه شود، میتوان به خبر توافق نهایی با کشورهای غربی و اروپایی (یکی از دیپلماتهای بلند پایه اتحادیه اروپا در این روز اعلام کرد که همه اسناد در این باره آماده است و ما تنها باید در لحظه مناسب دکمه را فشار دهیم) و نزدیک شدن به آغاز مرحلهای لغو تحریمها از امروز، در کنار اظهارنظر رئیس کل بانک مرکزی پیرامون جلوگیری این بانک از هرگونه نوسانی که خلاف جهتگیریها و اصول اقتصادی باشد – حال جهت حرکتی قیمتها کاهشی باشد یا افزایشی – و نیز جلوگیری از تلاطم و شوکهای زودگذر در بازار ارز، اشاره کرد که توانستند دلار را وادار به ریزش کنند تا این ارز مهم کف قیمتی جدیدی را به خود ببیند. علاوهبر این مسائل، افت تقاضا به دلیل تعطیلات را هم میتوان به عوامل ریزشی شدن بهای دلار اضافه کرد.
در مورد تغییرات قیمت سکه در بازار نقدی هم باید گفت که با گذشت کمتر از یک هفته از توافق اخیر صورت گرفته در ژنو، در پایان معاملات روز شنبه گذشته قیمت سکه نقدی، ۸۶۲ هزار تومان بود که ریزش ۱۱ هزار تومانی را به نسبت دوشنبه هفته قبل نشان میداد. دیروز هم با وجود اینکه بازارهای ارز و سکه به دلیل ولادت پیامبر اکرم (ص) در تعطیلات به سر میبردند اما سایت اتحادیه طلا و جواهر کشور از کاهش بهای سکههای نقدی خبر میداد. بنا بر اطلاعات این سایت، از بهای سکه تمام بهار آزادی – تا میانه این روز– ۸۰۰۰ تومان کاسته شد.
بازار قراردادهای آتی سکه طلا هم با ریزش دلار، روز شنبه از قیمت سررسیدهای خود کاست؛ البته ریزشهای آتی کمتر از سکه نقدی بود. هرچند مساله لغو تدریجی تحریمها از امروز مطرح است اما به عقیده برخی کارشناسان بازار ارز و سکه، انتظاری برای ریزش شدید قیمتها وجود ندارد، چراکه این بازارها پیش از این واکنش خود را به این مساله نشان دادهاند.
از سوی دیگر برخی بر این باورند که لغو تحریمهای گفته شده بیشتر از اینکه ارزآور باشد، ارزبر است و بنابراین نمیتوان انتظار کاهش تدریجی قیمت دلار را برای ماههای آینده داشت؛ مگر اینکه لغو این تحریمها موجب گشایشهای بانکی شود که به نزدیک شدن نرخ دلار مبادلهای و آزاد کمک کند وگرنه با دلار ۲۶۵۰ تومانی (مصوب در بودجه ۹۳) و هزینههای حواله پول برای بانک مرکزی، بهای دلار آزاد برای سال ۹۳ نمیتواند کمتر از ۲۹۰۰ تومان باشد. اما در همین خصوص برخی دیگر از تحلیلگران اقتصادی معتقدند که ورود پولهای بلوکه شده ایران که قرار است طی چند مرحله صورت بگیرد و در کمترین رقم به ۴۰۰ میلیون دلار میرسد، حجم عظیمی است که در برابر خروج تدریجی ارز، میتواند قد علم کند.
به باور این گروه، از آنجا که خروج ارز به دلیل رفع تحریم کالاهای وارداتی بسیار تدریجی صورت خواهد گرفت، حتی پیشبینی نمیشود که تا بعد از عید ۹۳ هم تقاضا برای ارز وارداتی شدت بگیرد. به هر ترتیب برای روزهای پیش رو، خبرهای ژنو ۲، اخبار پیرامون توافق هستهای و لغو تحریم ها، در کنار نوسانات اونس طلا، تا حدودی بر تغییرات قیمتی دلار و سکه اثر گذارند؛ ضمن اینکه آنچه برای مسیر قیمتی طلا در بازارهای جهانی در هفته پیش رو پیشبینی میشود، افزایش بها است.