احتمال حذف یارانه ها جدی تر شد!
- شنبه, مرداد ۱۱, ۱۳۹۳, ۱۲:۲۰
- اقتصاد ایران, نوار تصاویر, گالری عکس, یارانه و سبد کالا
- 745 views
- ثبت نظر
هنوز از یادها نرفته است که در اواخر آذرماه سال۸۹ ، مرحله اول هدفمندی یارانه ها با فرمان رییس جمهور وقت،محمود احمدی نژاد اجرایی شد. طبق قانون قرار بود طی مدت پنج سال قیمت حامل های انرژی در کشور به ۹۰ درصد فوب خلیج فارس برسد اما عوامل مختلفی مانند کاهش ارزش پول ملی به یک سوم ارزش…
سرویس اقتصاد شفاف: هنوز از یادها نرفته است که در اواخر آذرماه سال۸۹ ، مرحله اول هدفمندی یارانه ها با فرمان رییس جمهور وقت،محمود احمدی نژاد اجرایی شد.
طبق قانون قرار بود طی مدت پنج سال قیمت حامل های انرژی در کشور به ۹۰ درصد فوب خلیج فارس برسد اما عوامل مختلفی مانند کاهش ارزش پول ملی به یک سوم ارزش زمان اجرای مرحله اول و همچنین تورم افسار گسیخته ای که از نیمه سال ۹۰شروع به خودنمایی کرد، سبب شد که اجرایی کردن درست هدفندی یارانه ها به تعویق بیافتد.
از سوی دیگر توزیع همگانی یارانه ها به تمامی اقشار؛ از ثروتمندان گرفته تا نیازمندان به صورت یکسان و ایرانیانی که خارج از کشور زندگی می کردند وبه تبع آن کسری ۱۴هزارمیلیارد تومانی سالانه ای که بر دولت محمود احمدی نژاد فشار می آورد فاصله قابل توجهی با فلسفه وجودی یارانه ها که کمک به اقشار ضعیف وحمایت از معیشت آن ها داشت، ایجاد کرد و این میراث به دولت بعدی یعنی دولت حسن روحانی رسید و اقتصادی های روحانی باید بر طبق قانون فاز دوم هدفمندی یارانه ها را که به دلایل مختلف عقب افتاده بود اجرایی می کردند.
به این ترتیب بود که ۷۰۰ تومانی شدن بنزین نیمه یارانه ای و ۱۰۰۰ تومانی شدن بنزین آزاد رقم خورد و دولت از مردم درخواست کرد در صورت عدم نیاز یارانه نقدی دریافت نکنند.
در هر حال ثبت نام مجدد برای دریافت یارانه نقدی به پایان رسید اما اخبار خوشی برای دولت یازدهمی از خود انصرافی مردم برای دریافت یارانه نقدی به گوش نرسید و همین امر دولتی ها را با چالش جدید رو به رو کرد.
چالش حذف یارانه بگیر های پردرآمد که شناسایی انها چندان کار آسانی نیست هر چند دولتی ها می گویند ابزارهای مناسبی برای این شناسایی ها دارند.
ابزارهایی که البته هنوز رونمایی نشده اند اما انچه که مسلم است نه کمپین نه به یارانه نقدی و درخواست نخبگان جامعه از مردم ، نه اظهارات دولتی ها و نه تهدید انها مبنی بر جریمه نقدی شدن یارانه بگیرهای پر درآمد موثر واقع نشده اند چرا که بر اساس آمار ۷۳ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر برای دریافت یارانه نقدی ثبت نام کرده اند.
۷۳ میلیون نفری که ۹۲ درصد یارانه بگیران را تشکیل می دهند و این بدان مفهوم است که تنها ۸ درصد یارانه بگیرها با همه تلاش های دولتی ها از دریافت یارانه نقدی انصراف داده اند.
البته باید توجه داشت ممنوعیت ثبت نام ایرانیان مقیم خارج از کشور در سایت رفاهی (بستن سرور رفاهی به روی آنان) در آمار انصرافیها تاکنون موثر بوده است.
در این میان اما علی طیب نیا، وزیر اقتصاد در همان روزهای آغاز ثبت نام برای یارانه نقدی، قاطعانه در صحن علنی مجلس از شناسایی ۱۰میلیوننفر از افراد پردرآمد خبر داد ه بود که در صورت ثبتنام برای دریافت یارانه، توسط دولت حذف خواهند شد.
حالا اما به نظر می رسد کار راستی آزمایی دولت یازدهمی ها به پایان رسیده و ۱۰ میلیون پر درآمد یارانه بگیر به زودی حذف می شوند چرا که وزیر امور اقتصادی و دارایی به تازگی گفته: با شناسایی ۱۰ میلیون نفر از افراد پردرآمد جامعه، به زودی فهرست جدید یارانهبگیران اعلام می شود.
وی با اشاره به اینکه عدالت نیست به همه افراد کشور یارانه تعلق گیرد، تصریحکرده: دولت برای اجرای عدالت یکی از بسته های حمایتی همچون بیمه همگانی و حمایت از تولید داخلی را تدوین و اجرا کرد.
با این تفاسیر به نظر می رسد بعد از ماجرای سبد کالا و عدم تخصیص ان به بسیاری از اقشار نیازمند حالا نوبت آزمایش تازه ای برای دولت یازدهمی ها است.
آزمایشی که هم می تواند اعتماد عمومی را به دولت یازدهم و تصمیم گیریهایش افزایش دهد و هم می تواند فریاد اعتراض افکار عمومی را بلند کند.
اعتراضی که دوباره بی اعتمادی به دولت را در راه خواهد داشت و باز گشایی دوباره سایت رفاهی برای دادن فرصت به افرادی که توسط دولتی ها به عنوان پردرامد از دریافت یارانه نقدی حذف شده اند.
باید منتظر ماند و دید در نهایت دولت از این آزمایش سخت سربلند بیرون می آید یا خیر؟