کاهش قیمت دلار تکرار خواهد شد؟
- سه شنبه, دی ۲۳, ۱۳۹۳, ۱۲:۳۸
- ارز،طلا و سکه, نوار تصاویر, ویژه, گالری عکس
- 861 views
- ثبت نظر
روز گذشته در شرایطی نرخ دلار با افت ۲۰ تومانی، بیشترین میزان ریزش روزانه خود را در ۱۲ روز گذشته تجربه کرد و سد ۳۵۰۰ تومانی این ارز بار دیگر شکسته شد با پیشبینی کاهش شدت دامنه نوسانی قیمت دلار اعلام کرده بود که میل به افزایش قیمت در این بازار کاهش یافته و بازار روند ریزشی بیشتری را دنبال میکند.
روز گذشته در شرایطی نرخ دلار با افت ۲۰ تومانی، بیشترین میزان ریزش روزانه خود را در ۱۲ روز گذشته تجربه کرد و سد ۳۵۰۰ تومانی این ارز بار دیگر شکسته شد با پیشبینی کاهش شدت دامنه نوسانی قیمت دلار اعلام کرده بود که میل به افزایش قیمت در این بازار کاهش یافته و بازار روند ریزشی بیشتری را دنبال میکند.
با این حال پیش از این نیز در ۱۳دیماه بهای دلار با شکست سطح حمایتی ۳۵۰۰ تومانی توانسته بود قیمتهای پایینتری را تجربه کند، اما این روند کاهشی چندان پایدار نماند و قیمت دلار بعد از افزایش ۴۰ تومانی به کانال ۳۵۰۰ تومان بازگشت.
در این بین سوال این است که آیا این تجربه در دور جدید کاهش قیمتها نیز تکرار خواهد شد یا خیر؟ در طرف دیگر، دیروز بورس تهران نیز بعد از ۱۲ روز ریزش متوالی با افزایش ۴۸۷ واحدی شاخص کل روی کانال ۶۶ هزار واحدی قرار گرفت. کارشناسان در این بازار معتقدند اخبار جدید از ابزارهای حمایتی همچون صندوق تثبیت بورس که قرار است دولت و سازمان بورس در جهت حمایت از این بازار بهکار بگیرند، میتواند انگیزههای رونق در این بازار را افزایش دهد. این در حالی است که برخی نگرانیها همچون بازگشایی نمادهای پالایشگاهی نیز همچنان تهدید اصلی بازار سهام محسوب میشوند.
شاخص کل بورس به رقم ۶۶ هزار واحد رسید
روز گذشته شاخص کل بورس تهران پس از ۱۲ روز متوالی ریزش در آستانه دیدار هیات مذاکرهکننده هستهای در ژنو مثبت شد و با رشد ۷۴/۰ درصدی معادل ۴۸۷ واحد به رقم ۶۶ هزار واحد رسید؛ این در حالی است که دیروز اخبار مثبتی از سوی مجلس و دولت پیرامون حمایت از بازار سرمایه منتشر شد. به نظر میرسد جو بیاعتمادی به وجود آمده در بازار، ناشی از روزهای منفی متمادی شاخص بورس، تحت تاثیر این اخبار متعادل شده و بازار به این اخبار واکنش مثبتی نشان داده است.
روز گذشته مدیر جدید سازمان بورس با اعلام اینکه مجموعه اقدامات وسیعی برای بهبود سودآوری شرکتهای بورسی و بازگشایی نمادهای متوقف شده در دست اقدام است، روح تازهای به فضای بازار سهام بخشید.
فطانت در مورد نگرانیها درخصوص افت بیشتر شاخص گفت: رایزنیهایی با حوزههای ذیربط با نظارت معاون اول رئیسجمهور انجام شده است و منجر به راهحلهای خوبی شده که به زودی اعلام میشود.
به اعتقاد کارشناسان سیاستهای حمایتی دولت در بازار سرمایه همراه با کاهش تهدیدها پیرامون افزایش نرخ خوراک گاز واحدهای پتروشیمی و قیمتگذاری سنگ آهن و مواد معدنی و مواردی از این قبیل میتوانند موجب شوند تا بورس روند افزایشی خود را دوباره از سر بگیرد.
کارشناسان میگویند: عزم دولت در حمایت از بازار سرمایه برای رسیدن به بازاری پررونق میتواند بستر ایجاد تعادل در بازار سهام را پس از یک سال ریزش متوالی فراهم کند.
در این رابطه نصرالله برزنی، مدیر عامل کارگزاری بانک اقتصاد نوین در مورد توقف روند نزولی شاخص در روز گذشته گفت: در پایان ساعات معاملاتی روز یکشنبه اخباری مبنی بر عزم مسوولان قوه مجریه و مقننه برای حمایت از بازار سرمایه منتشر شد و این مهم با ایجاد فضای اطمینانبخشی در بازار سهام موجب شد که بازار روز گذشته با رشد ۴۸۷ واحدی به پایان برسد.
برزنی افزود: از آنجا که فعالیت در بازار سهام از برآیند انتظارات آتی سرمایهگذاران ناشی میشود، بنابراین انتظارات خوشبینانه سرمایهگذاران در پی اخبار حمایتی دولت و مجلس در روز گذشته توانست روند نزولی شاخص را معکوس کند.
این کارشناس بازار سهام، به تجربه کشور آمریکا در برونرفت از بحران سال ۲۰۰۸ اشاره کرد و گفت: پس از بحران مالی سال ۲۰۰۸ حمایتهای مداومی از سوی دولت برای خروج از بحران در بازار سهام آن کشور شکل گرفت؛ بهطوری که ماهانه بهطور متوسط حدود ۵۰ میلیارد دلار توسط فدرال رزرو به بازار سهام تزریق شد و این سیاست تشویق و اطمینانبخشی، موجب از بین رفتن ناامیدی و احساس عدم امنیت در سرمایهگذاران شد.
وی افزود: در واقع مسوولان دولت آمریکا از تجربه سال ۱۹۲۹ و ۱۹۳۹ دریافته بودند که صرف مکانیزم عرضه و تقاضا در بازار سرمایه میتواند موجب ایجاد بحرانهای وخیمی شود.
وی همچنین به دوران ریاست جمهوری روزولت در دهه ۴۰ اشاره و اظهار کرد: پیروی از تئوریهای اقتصادی کینزی به رونق فضای اقتصادی در دهه ۵۰ و ۶۰ منجر شد اما اوایل سال ۲۰۰۱ سیاستهای اقتصادی جورج بوش مبنی بر خودانتظامی بازار سهام منجر به بحران سال ۲۰۰۸ شد و این خود نشان میدهد وقتی اعتماد عمومی سهامداران از بین برود، مداخله دولت در ایجاد جو اعتمادبخشی میتواند بسیار تاثیرگذار باشد.
وی ادامه داد: بنابراین باید توجه داشت صرفا پیروی از تئوریهای مالی با مفروضاتی که دارند، خالی از مشکل نخواهد بود و در دنیای واقعی باید دخالتها و نظارتهایی هم صورت بگیرد تا بهعنوان یک نیروی قوی موجبات ایجاد رونق بازار را فراهم کند.
وی به تصویب ایجاد صندوق تثبیت در بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: این مصوبه با ایجاد امنیت وفضای خوشبینانه میتواند موجب رونق در فضای بازار شود؛ حتی اگر تزریق نقدینگی به آن کمی زمانبر باشد.
وی افزود: البته باید توجه کرد که اگر این حمایتها در واقعیت شکل نگیرد و بهصورت وعده و وعید باقی بمانند یا تداوم نداشته باشند، موجب سرخوردگی سرمایهگذاران خواهد شد و ممکن است سهامداران دیگر نسبت به اخبار عکسالعملهای مناسب نشان ندهند واین به رکود در بازار دامن بزند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا روند شکل گرفته در بازار ادامه دار است، افزود: از آنجا که مسوولان دولتی عزم رشد بازار سرمایه را دارند، با ایجاد انگیزه در سرمایهگذاران موجب رونق بازار سهام خواهند شد؛ چراکه دولت برای اجرای وظایف خود بهعنوان نمونه اجرای اصل خصوصیسازی به دنبال ایجاد یک بازار پررونق است و باید گفت دولت با ایجاد یک بازار پررونق علاوه بر رضایت سرمایهگذاران منافع بزرگتری را برای خود دنبال میکند.
وی کم شدن فعالیت حقوقیها در معاملات را ناشی از کمبود نقدینگی این معاملهگران دانست و گفت: بانک مرکزی با فشار بر روی حقوقیها برای تسویه بدهیهای خود موجب شده این معاملهگران نتوانند در بازار فعالیت سابق خود را ادامه دهند لذا بانک مرکزی میتواند تمهیداتی فراهم کند که این معاملهگران بتوانند فعالیت بیشتری در بازار داشته باشند چرا که حقوقیها نقش کلیدی در فعالیت بازار سهام دارند.
برزنی توقف روند نزولی در روز گذشته را ناشی از حمایتهای دولت و مجلس از بازار سرمایه دانست و گفت: روند شکل گرفته در روز گذشته را نمیتوان صرفا به دیدار هیاتهای مذاکرهکننده هستهای در روزچهارشنبه نسبت داد زیرا این اتفاق نوظهوری نبوده و این دیدارها چندین بار دیگر نیز اتفاق افتاده است.
مدیرعامل کارگزاری بانک اقتصاد نوین بازار پول را رقیب اصلی بازار سرمایه دانست و گفت: در شرایطی که پی برای بازار سهام بالای پنج است، نرخ رسمی سود سپردهگذاری کمتر از این رقم است و این مساله موجب میشود سرمایهگذاران در انتخاب بین این دو بازار، بازار پول را ترجیح دهند چرا که این سرمایهگذاری بدون ریسک است.
برزنی ادامه داد: نرخ سود بالای سپردهگذاری منجر به افزایش نرخ تسهیلات میشود و بخش تولیدی متاثر از این نرخ با مشکلاتی مواجه میشود بهطوری که قیمت تمام شده محصولاتشان افزایش مییابد و در رقابت با محصولات خارجی و در بخش صادرات ضعیف تر عمل خواهند کرد و بازار سهام را نیز تحت تاثیر قرار خواهند داد.
برزنی در پایان تاکید کرد: اثر بخشی حمایتهای دولت و مجلس در گرو استمرار آن خواهد بود و این دو نهاد در صورت تداوم حمایت از این بازار میتوانند نشاط را به بورس تهران بازگردانند.